A sárga köröm súlyos bajt jelezhet, és így gyógyítható


A sárga köröm súlyos bajt jelezhet, és így gyógyíthatóA sárga körmök elsőre ijesztőnek hathatnak azok számára, akik megfelelően gondoskodnak a körmeikről. De mi lehet ennek a jelenségnek az oka? Komolyabb betegség áll a háttérben, vagy csak egy meggondolatlan körömlakk választás eredménye köszön vissza? Nézzük, mik lehetnek a lehetséges forrásai a sárga körmöknek, és arra is rátapintunk, hogy miként tudod újra visszavarázsolni őket a régi formájukba!

Mi a sárga köröm okozója?


Ez attól függ, hogy a növekedő köröm is sárga, vagy csak egy termék használata után lett sárga. Először is nézzük azt az esetet, amikor egy termék használata után sárgul be a felszíne. Szerencsére ilyenkor elég valószínű, hogy nem áll betegség a jelenség mögött.

Feltehetően az történt, hogy egy erős színű körömlakk megfogta a körmeid. Például klasszikus eset, hogy meleg árnyalatú piros körömlakkok sárgává színezik a természetes körmöket.


Nincs okod az aggodalomra, hiszen a besárgult köröm idővel le fog nőni. Amíg ez megtörténik, nyugodtan elkészítheted más körömlakkok használatával a manikűrödet, így esztétikai szempontból sem fog zavarni téged az elszíneződés.

 

Amennyiben az elsárgulás mellett vastagabbak is a körmeid az átlagos méretüknél, akkor könnyen lehet körömgomba a háttérben. Ilyenkor nem ajánlott semmit sem kenni a körmökre egészen addig, amíg meg nem szűnik a gombásodás.


A növekvő köröm is sárga?


Viszont, ha a növekvő köröm is sárga, az már egy olyan problémát jelezhet a testedben, amire érdemes odafigyelni. Több oka is lehet az ilyen jellegű sárga körmöknek. Vitamin vagy egyéb ásványi anyagok hiánya is előidézheti ezt a jelenséget, amit multivitamin szedése meg tud oldani.


Ám jelezhet olyan betegséget is, ami komoly orvosi kivizsgálást és kezelést igényel. Például pajzsmirigy problémákat, pikkelysömört, a nagyon ritka sárgaköröm kórt vagy akár cukorbetegséget is. Nagyon ritka esetekben a bőrrák előjárója is lehet. Emiatt ilyen esetekben részletes orvosi kivizsgálás javasolt.


Hogyan tudod kezelni a sárga körmöket?


Amennyiben a sárga körmök hátterében nem áll komolyabb betegség, te is ki tudod úgymond kúrálni vagy elfedni.


Más körömlakkal való lefestés


Ezt a módszert már említettük a cikkben. Csakis abban az esetben ajánljuk, ha az elsárgulást egy erős szín okozta. Ha körömgomba gyanúja áll fent, akkor semmiképp ne kend át a körmeidet lakkal, hiszen ez egy fertőző betegség. Nem elég, hogy a körmeid állapotát is ronthatja, de a körömlakkba is belekerül a körömgomba fertőzés. Így ahányszor újra kened a körömlakkal a körmeidet, nagy valószínűséggel visszaviszed a gombát rájuk.


Kend át a körmeidet teafaolajjal vagy oregánó olajjal


Ezek az olajok bizonyítottan gombaölő hatásúak. Emiatt, ha tudod, hogy körömgomba a sárgulás okozója, az orvos által felírt gyógymódok mellett ezek az olajok segíthetnek felvenni a harcot a fertőzéssel. Ám mielőtt ezeket az anyagokat felviszed a körmödre, kérd ki az orvosod tanácsát.


Áztasd a körmeidet sütőporos vízbe! 

Ha biztosra akarsz menni, akkor sütőporos vízbe is érdemes áztatni a körmeidet. Hiszen a körömgomba csak olyan környezetben tud terjedni, ami ideális számára. A sütőpor lúgosabbá teszi a körmeid ph értékét, ami felborítja ezt az ideális savas környezetet. Így pár áztatás után már sokkal szebbek lehetnek a körmeid. Ám itt is azt tudjuk javasolni, hogy mielőtt megcsinálod ezt a „kezelést”, kérd ki orvosod tanácsát.