Bernadett legyőzte a behajtó céget, akik 50 ezer forintos tartozásért el akarták vinni a 1,5 milliós autóját


Bernadett legyőzte a behajtó céget, akik 50 ezer forintos tartozásért el akarták vinni a 1,5 milliós autóját



Bernadett egyedül szállt szembe a bíróságon a behajtókkal


Ez komoly? Árpa Attila a drága üzemanyag miatt mond le a szexről: "Komoly döntés a jelenlegi benzinárak mellett elmenni egy nőért azért, hogy lefektessem"

Nem érdemes csak úgy alaptalanul belekötni Balázs Bernadettbe, tudja ezt már az Intrum Justitia is. A követeléskezelő cég 2022 októberében kereste meg írásban Bernadettet azzal, hogy van egy 497 ezer forintos telefontartozása még 2016-ból, és mellékeltek hozzá egy foglalási jegyzőkönyvet is, ami alapján már vitték is volna Bernadett autóját 50 ezer forint értékben - a kocsi mellesleg egy hozzávetőleg 1,2 millió forintot érő Peugeot 407 SW.


- Alig vártam a másnap reggelt, hogy felhívhassam a céget, fogalmam sem volt, mi lehet ez - mondta Bernadett. - Soha nem volt semmiféle tartozásom, így amikor sikerült elérnem végre a behajtócéget, kértem, hogy nézzék meg, mi áll a majdnem félmilliós számla hátterében.


Nem ment könnyen, de végül az Intrumnál kiokoskodták, hogy Bernadett neve alatt négy eljárás is folyamatban van, ebből kettőnél már a végrehajtás zajlik.



- Csak arra tudtam gondolni, hogy valaki visszaélt az adataimmal, más magyarázat nem lehetett - mondta Bernadett, aki úgy döntött, nem hagyja annyiban a történteket és kézbe veszi az ügyet. Noha nem jogász, de mindig is érdekelte a terület, így aztán az interneten kezdte összeszedni a tudást. Facebook-csoportokban kért segítséget, utánaolvasott és utánajárt a dolgoknak, közben pedig megérkezett a munkahelyére a hivatalos irat, aminek alapján elkezdték volna vonni a fizetéséből a tartozás részleteit. Szerencséje volt, hogy addigra karácsony lett, így a letiltás csak egy hónappal később indult. Bernadett ekkor pedig már ott állt a bírósági panasznapon és benyújtotta beadványát, amiben felvette a kesztyűt a behajtócéggel szemben.


– Az elévülésre mentem rá, mert a kapott tanácsok és információk alapján ezt egyszerűbb volt egyedül végigcsinálni. Az első tárgyaláson meg sem jelent az Intrum képviselője, viszont sokatmondó volt, hogy addigra már azt jelezték, hogy hajlandóak mérsékelni a tartozás összegét és megelégedtek volna körülbelül 300 ezer forinttal.


Bernadett természetesen nem volt hajlandó alkudozni, a bíróság pedig végül neki adott igazat: kimondták, hogy a tartozást nem hajthatja be a cég, az ugyanis elévült. Kiderült, hogy 2016-ban inkasszó is került a számlájára, de annyira apró - 100-200 forintos - összegeket vontak le róla, hogy fel sem tűnt neki, később aztán ez is abbamaradt.


– Mondhatjuk, hogy önmagam képeztem ki, de azért mertem egyedül belevágni, mert biztos voltam a sikerben – mondta Bernadett, aki egyébként azóta sem érti, hogyan lehet, hogy milliós autója a behajtók szerint csak 50 ezer forintot ért volna.



Az Intrum Justitia még nem válaszolt kérdésünkre, hogy tisztában voltak-e azzal, hogy elévült követelést próbálnak behajtani, illetve milyen alapon számolhatnak 50 ezer forint értékűnek egy 1 milliós autót.