Agyba főve verték Lajcsit a börtönben? Most minden kiderült a Bvop-ban történt verésről


Agyba főve verték Lajcsit a börtönben? Most minden kiderült a Bvop-ban történt verésrőlŐrizetbe vették azokat a börtönőröket, akik életveszélyesen bántalmazhattak egy fogvatartottat. A bíróság elrendelte a letartóztatásukat, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közölte: elítéli a fogvatartottak bántalmazását.


A Központi Nyomozó Főügyészség pénteken közölte, a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség őrizetbe vett négy büntetés-végrehajtási dolgozót, akik a gyanú szerint életveszélyesen megvertek egy fogvatartottat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!


A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az eset szeptember 25-én reggel történt. Az első hírek még csak egy ” kelet-magyarországi büntetési-végrehajtási intézetről” szóltak, később kiderült, hogy a tiszalöki börtönben verték meg a rabot.


A középkorú rab vagyon elleni erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabadságvesztését tölti az intézményben, a közlemény szerint a figyelmeztetések ellenére ismételten megszegte az intézeti szabályokat, amit észlelt a felügyelet.


Két büntetésvégrehajtási dolgozó a fogvatartottal szemben testi kényszert és bilincset alkalmazott. A megalapozott gyanú szerint azonban a felügyelők – később még két társuk is csatlakozott hozzájuk – túllépték a jogszerű intézkedés kereteit, és többször megütötték a férfit, akit a mentők eszméletlenül, életveszélyes állapotban vittek kórházba.


A nyomozó ügyészség hivatalos eljárásban, csoportosan elkövetett bántalmazás és életveszélyt okozó testi sértés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a büntetés-végrehajtási dolgozókat, akik tagadták a bűncselekmény elkövetését.


A főügyészség tájékoztatása szerint a bűncselekmény – a bűnhalmazatra tekintettel – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A nyomozó ügyészség indítványozta valamennyi gyanúsított letartóztatását. A bíróság döntése nem végleges, mivel a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.


„A büntetés-végrehajtási szervezet elítéli a fogvatartottak bántalmazását” – reagált a bántalmazás hírére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP). Szerintük az ilyen cselekedetek elfogadhatatlanok, amelyek ellen szervezetük minden rendelkezésükre álló eszközzel fellép.