Rendkívüli bejelentés!Nagy Márton: az infláció összeomlott


Rendkívüli bejelentés!Nagy Márton: az infláció összeomlott



Rendkívüli bejelentés!Nagy Márton: az infláció összeomlott


Az inflációs adatok legújabb változásai szerint 2024 márciusában folytatódott az inflációs ráta csökkenése, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése alapján. A januári 3,8 százalékos és a februári 3,7 százalékos mérték után, márciusban 3,6 százalékra mérséklődött az infláció üteme az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Ezt a trendet Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is megerősítette a legfrissebb elemzéseiben.


A kormány által bevezetett intézkedések hatására az infláció gyorsan csillapodott, az előző évhez képest jelentősen, a hetedére esett vissza. Az év eleji hónapokban a havi infláció szintje stabil maradt, januárban és februárban 0,7 százalékos mértékkel, míg márciusban enyhe növekedést, 0,8 százalékot mutatott.


Az infláció további csökkenését több tényező is elősegítette, köztük a termelői árak jelentős csökkenése, amely enyhébbé tette az év eleji átárazásokat. Emellett a háztartási energia árak éves szintű csökkenése is hozzájárult az infláció mérséklődéséhez, a vezetékes gáz és az elektromos energia ára jelentősen, 6,9, illetve 3,2 százalékkal esett vissza.