Pástétom, ami rendkívül finom, és bombabiztos sikerre ítélt recept


Pástétom, ami rendkívül finom, és bombabiztos sikerre ítélt recept



Lajos Mari hibátlan és bombabiztos receptje egy régi Nők Lapjából.


Húsvéti pástétom


Hozzávalók:

6 db tojás
2 db tojásfehérje
70 dkg csirkemell filé
25 dkg gépsonka (vékonyra szelt, téglalap alakú)
2 dl habtejszín
1 csokor petrezselyem
1 csokor snidling


Elkészítés:

A 6 db tojást keményre főzzük, hideg vízben kihűtjük, megpucoljuk.
A csirkemellfilét kis kockákra vágjuk, aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a tojásfehérjét, tejszínt, sót, frissen őrölt borsot, péppé turmixoljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket, ezeket elkeverjük a húspépben. Lehet kevés kakukkfüvet is hozzáadni, ha valaki szereti.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy püspökkenyérformát kivajazunk, és kibélelünk sonkával. Először az alját borítjuk be, aztán az oldalfalakat úgy, hogy túllógjanak a forma peremén. A kemény tojások két végét levágjuk.
A massza felét belesimítjuk a formába, mélyedést csinálunk a közepébe, ebbe szorosan egymás mögé belerakjuk a kemény tojásokat, majd a massza másik felét rásimítjuk. A túllógó sonkaszeleteket visszahajtjuk. Az egészet befedjük a forma méretével megegyező beolajozott alufólialappal.
Mély tepsibe tesszük, ebbe annyi forró vizet öntünk, hogy a forma közepéig érjen. Az előmelegített sütőben kb. 45-50 percig gőzöljük. Kivesszük a sütőből, de a formában hagyjuk kihűlni, miközben a tetejét lenyomatjuk pl. konzervdobozokkal, ásványvizes palackkal. A legjobb, ha egész éjszaka így áll.
Tálaláskor kiborítjuk a formából, és vékonyan felszeleteljük.