Rossz híreket közölt Orbán, ennek senki nem fog örülni..


Rossz híreket közölt Orbán, ennek senki nem fog örülni..



Járványok, háborúk, menekültáradat, még súlyosabb klímaválság? Mi vár ránk 2030-ra, mire gondolt Orbán Viktor, amikor nagy átrendeződést jósolt a világban az elmúlt hétvégén?


Egy biztos: talányosan és szűkszavúan fogalmazott sötét jóslatot 2030-ra a miniszterelnök.


– 2030 környékén mindenfajta nagy átrendeződések lesznek a világban, amiről most már nincs időm beszélni, de Amerikától az Európai Unióig sok minden történik majd – mondta a kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján.


Szavai szerint a mostani pandémiánál is „sokkal nagyobb stresszteszt” vár ránk, és a legfontosabb, hogy a gazdaságunk rendben legyen, mert akkor „lesz védelmi képességünk, lesznek komoly egyetemeink, lesz technológiai előnyünk a térségben”.


 

Lapunk információi szerint a kormányfő egy háborús konfliktus okozta gazdasági válságra utalhatott kijelentésével. Szerettük volna ezt konkretizálni, de kormányzati körökből nem reagáltak értesüléseinkre. Látva manapság az orosz–ukrán helyzetet, logikusnak tűnhet, hogy egy Oroszországgal kapcsolatos katonai konfliktus vagy invázió jöhet szóba?


– Könnyen érhet el bennünket valamiféle válság, annyira függünk az orosz térségtől, hiszen elzárhatják a gázcsapot is, ha a két ország között kirobban a háború. De már most óriási átrendeződések folynak a világban, amelyek nem csak katonaiak. Egekben az energiaárak: a legtöbb ország zöldenergiára vált, mert így kevésbé érzik meg a krízist. Mi szinte mindent Kínából importálunk, függünk a tajvaniak és koreaiak alkatrészeitől, a hazai termelés helyett. Pedig ezeket kellene erősítenünk – véleményezte a helyzetet Pogátsa Zoltán közgazdász.