Putyin azzal fenyegetőzik, hogy éheztetni fogja a világot.


Putyin azzal fenyegetőzik, hogy éheztetni fogja a világot.


Vlagyimir Putyin már azzal fenyegetőzik, hogy éheztetni fogja a világot


A nyugati szankciók globális élelmiszerválságot és energiaár-emelkedést váltottak ki, Oroszország ilyen körülmények között körültekintőbb lesz az élelmiszer-kivitelben, különösen azon az országok esetében, amelyek „barátságtalan” politikát folytatnak vele szemben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz agráripari komplexum támogatásáról szóló keddi online konferencián.

Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőre, 2018-ban a kereslet 26,4 százalékát, mostanában a 18 százalékát állja. Korábban a Kreml azokat az országokat – például az Egyesült Államokat, Kanadát, az Egesült Királyságot és az Európi Unió 27 tagországát, köztük Magyarországot – nyilvánította „barátságtalannak”, amelyek szankciókat hoztak ellene Ukrajna megtámadása után. 

„Egyértelmű, hogy az idei évben a globális élelmiszerhiány miatt óvatosabbnak kell lennünk a külföldi élelmiszer-szállítások során, nevezetesen úgy, hogy szigorúan ellenőrizzük az ilyen export paramétereit azokba az országokba, amelyek egyértelműen ellenséges politikát folytatnak velünk szemben”

- mondta az elnök.

Vlagyimir Putyin arra figyelmeztetett, hogy a magasabb energiaárak a műtrágyahiánnyal kombinálva arra késztethetik a Nyugatot, hogy pénzt nyomtatva felvásárolja a készleteket. Ez szerinte élelmiszerhiányhoz vezet a szegényebb országokban, újabb migrációs hullámokat indítva el.