Vagy eszünk, vagy rezsit fizetünk.. sok család dilemmája szeptembertől


Vagy eszünk, vagy rezsit fizetünk.. sok család dilemmája szeptembertől



Nézzünk egy átlagos családot, 2 gyermek, 2 felnőtt. Átlagos fogyasztással, villany bojlerrel, mélyhűtővel, és kondenzációs, modern kazánnal. 


Az alap fogyasztása egy ilyen családnak, mosás, főzés porszívózás, és egyéb fogyasztókkal együtt, kb 270-330 kw havonta. Ebben semmi pazarlás nincs, csupán mosnak, főznek elektromos sütővel, és melegvízet pedig gázkazánnal állítják elő. 


Az áram számla 210 kw felett 80-120 kw/h növekedést jelent, ami pénzre váltva 20 ezer - 31 ezer forint növekedés, plusz a 210 kw aminek az ára 9450 forint. 


Tehát a képtel, a megszokott 12-13 ezer forint helyett ez a család csak áramra 30-42 ezer forintot fizet havonta! 


A gáz a következőképpen néz ki, ott már sokkal durvább a helyzet. Ha átlépi a havi 144 köbméteres átlagfogyasztást,a kkor jön a fekete leves, pedig ezt nem nehéz átlépni, hiszen, ez egy modern nagyon jól szigetelt ház téli fogyasztása nagyjából. Sajnos az ország nem ilyen házakkal van tele! 


Ezért tehát az ember a kényszerhelyzetben mit fog tenni? 


A, nem használ áramot, nem használ gázt, fázik, nem mos eleget, nem takarít, nem főz annyit, tehát mindent mérsékel, ahogy tud! 

B, eldönti, fázni akar télen, vagy fűt. 18 fokon fűt, és még így is karcosan befér az általányba.

C, fűt ahogy eddig, használ mindent ahogy előtte, cserébe nem marad a fizetéséből kajára pénz.


Először megvágják a KATA adózást, majd most minden magyarral kibabrálnak. A lényeg, hogy a saját fizetésüket megemelték, az átlag ember pedig fogja be a száját, és fizessen mint a katonatiszt. Györönyű világ, ebben a korban nem akarnék élni. PEdih ez még csak a jéghegy csúcsa, az infláció, az élelmiszer hiány miatt, várható, hogy a szegény országok megindulnak Európa irányába, lehet, hogy ezért van szükség a határvadászokra is, mert ők már tudják, hogy óriási migrációs nyomás lesz a kialakult helyzet miatt. 


Tippek: kevesebb mosás, főzés, klíma használat, bojlert le kell cserélni átfolyós vízmelegítőre. Aki teheti a házát hőszigetelje le, akár kőporos megoldással, de ne hagyja, hogy a hő kiszökjön. A régi ablakokat is fel lehet újítnai, és úgy már lényegesen kevesebb hő szökik ki. 


Hőszigeteljen aki tud, és vásároljon napelemelet, aki teheti.