A nagymamám megkapta a gázszámlát.. elsírta magát rajta, mert kisnyugdíjas.. mi lesz, ha elkezd fűteni, ki fizeti ki?!


A nagymamám megkapta a gázszámlát.. elsírta magát rajta, mert kisnyugdíjas.. mi lesz, ha elkezd fűteni, ki fizeti ki?!



Sok gázszámlát kaptunk olvasóinktól: van olyan, ahol a kiszámlázott végösszeg a jelleggörbék és az emelt rezsiárak tekintetében sajnos jó, van viszont, ahol a szolgáltatók hibáztak. Most úgy tűnik, ismét erre találtunk példát.


Kisnyugdíjas olvasónk levelét idézzük, akinek szintén megjött a gázszámlája: „Én is megkaptam, de felháborodtam, mi lesz, ha még fűtök is vele. Fogalmam sincs, hogyan számolhattak ennyit, sosem voltam nagy fogyasztó, kisnugdíjas vagyok, nekem ez is sok és érthetetlen. Valószínű hogy kikapcsolom a gázórát, s fűtök kályhával."


Tehát látható, hogy itt csaknem két és félhavi, nyári számláról van szó. Az elszámolt időszak: 06.23-09.06. közé esik. Két részre van bontva, a gázóra állásának bediktálása alapján készült. Augusztusig 8 köbméter fogyasztást, augusztus 1-jétől szeptember 6-ig 21 köbméter fogyasztást számoltak el. A végösszeg annyi, mint nagyjából egy újépítésű lakóház novemberi teljes fűtése volt a rezsiemelés előtt: 18.278 forint.



A szolgáltató a 29 köbmétert korrekciós tényezővel 29,42 köbméternek, azaz 1041 megajoule hőmennyiségnek írja.




Látható, hogy összesen 1041 megajoule kiszámlázott hőmennyiségről beszélünk, ebből 660 megajoule-t emelt áron adtak nyugdíjas olvasónknak.


Ez nagyvonalúan számolva egyharmad rezsicsökkentett és kétharmad (pontosan 63,4 százalék) rezsiemelt ár. Mivel a 660 megajoule rezsiemelt áron csak az augusztus-szeptemberi időszakra vonatkozhat, ami – tovább bontva a számlán látható adatokat – azt jelenti, hogy az arra az időszakra eső 21 köbméter körülbelül kétharmadát fizettették ki emelt áron.


Azaz nagyjából 14 köbméter (pontosan 13,3, de az egyszerűség kedvéért kerekítsünk) emelt és 7 köbméter olcsóbb árú gázt kellett fizetnie. Ami azért furcsa, mert „diktálós” fogyasztóknál augusztus hónapra a jelleggörbe szerinti kedvezmény is 15 köbméterig érvényes, ezen számla alapján pedig úgy néz ki, hogy itt csak 7 köbméterig. El lehet lamentálni azon, hogy hat nap átcsúszott szeptemberbe, csakhogy szeptemberre már még nagyobb a jelleggörbe szerint megengedett, kedvezményes áron számlázott gáz mennyisége. Tehát, hacsak nincs valmilyen, általunk nem ismert tényező, ez a számla hibás.