Rengeteg magyar ember orrcseppfüggő, de most itt egy módszer, amivel le tudja tenni egy életre az orrcseppet


Rengeteg magyar ember orrcseppfüggő, de most itt egy módszer, amivel le tudja tenni egy életre az orrcseppet


Az allergiás nátha - szénanátha leggyakoribb tünete az orrdugulás, ami az elsők között jelenik meg, és utolsóként távozik. Az orrdugulás sokak életét keseríti meg, hiszen az allergia szezonon kívül a megfázásnak is vezető tünete, így aki például allergiás a tavaszi fűfélékre és a parlagfűre, illetve legalább egyszer megfázik a téli szezonban, annak egész évben küzdenie kell az orrdugulás okozta kellemetlenségekkel.


Az orrdugulás önmagában is sok bosszúsággal jár, hiszen szaglás- és ízérzékelés csökkenéshez vezet, elveszi az illatok és az ételek okozta örömet. További probléma, hogy a folyamatos szájon át történő légzés miatt torok szárazságot okoz, illetve az ajkak kicserepedését idézi elő. Ez főleg az éjszakai órákban jelent gondot, hiszen olyankor kevesebb folyadékot viszünk be - vagy ha mégis tudunk annyit inni, hogy ne érezzük magunkat kiszáradva, akkor pedig a gyakori vizelési ingerrel kell megküzdenünk.


Tehát bárhonnan is nézzük, az orrdugulás hatással van az alvásminőségünkre, és semmiképp sem pozitívan. Sokan panaszkodnak arra, hogy a nehézkesebb légzés miatt kialvatlanok, nehezebben tudnak koncentrálni a feladataikra, ingerlékenyebbek és fáradékonyabbak. És ha ezt is hozzávesszük a szaglás- és ízérzékelés veszteségből adódó kellemetlenségekhez, akkor nem túlzás azt állítani, hogy az orrdugulás az egész életünkre negatív hatással van.


Mit lehet tenni ellene?


Vannak, akik beletörődnek a helyzetükbe, csendben tűrnek, szenvedek, és százasával vásárolják a százas papírzsebkendőt, amit hiába használnak, hiszen az orrfújás nem segít a duguláson - viszont a sok orrfújás kisebesíti az orr környékén lévő bőrt, ami újabb bosszúságokat okoz.


Olyanok is akadnak, akik nem kérnek a fenti tünetekből, ezért az orrcsepp/orrspray használata mellett döntenek. Ezek a készítmények csodával határos, instant megoldásnak tűnnek, hiszen pillanatok alatt megszüntetik az összes tünetünket: újból élvezhetjük az ízeket, illatokat, búcsút inthetünk a száj és torok szárazságnak, és a pihentető alvás pozitív hatásait is újból megtapasztalhatjuk. Egy darabig...


Azzal azonban sokan nem számolnak, hogy az orrcseppek/orrspray-k egy része jellemzően nyálkahártya-lohasztó, vagyis a rendszeres, hosszabb távon történő alkalmazás kiszárítja a nyálkahártyát, vagyis minden kezdődik az elejéről, csak sokkal erőteljesebb változatban. Ilyenkor pedig még nehezebb menekülni a probléma elől, hiszen ebben a stádiumban már nem a megfázás vagy az allergia okozza az orrdugulást, hanem az, hogy a különféle készítményekkel tönkretettük a nyálkahártyánkat, megtévesztettük a szervezetünket.


Mi a megoldás? 


Első körben azt javasoljuk, hogy mielőtt orrcseppet vagy orrsprayt választunk, egyeztessünk a patikussal vagy egy allergológussal, hogy mely termékek nem károsítják az orrnyálkahártyát. Törekedjünk rá, hogy ne egyből a legerősebb szert vegyük meg, hanem kezdjünk természetese alapú, gyógyhatású készítményekkel.


Ha pedig már megtörtént a baj, akkor azonnal függesszük fel az orrcsepp használatát, és kezdjük el kiböjtöni azt az 1-2 hetet, amíg az orrnyálkahártya regenerálja magát, egyéb esetben olyan komoly orrcsepp függőség alakulhat ki, ami akár évekre is megkeserítheti az életünket.