Jó hír a magyaroknak - jövőre jön az uniós minimálbér, durván megemelik a fizetéseket!


Jó hír a magyaroknak - jövőre jön az uniós minimálbér, durván megemelik a fizetéseket!Jövőre Magyarországon is bevezetik az európai minimálbért.

 

Már tartanak az intenzív tárgyalások az európai minimálbér magyarországi bevezetéséről. A kormány azt szeretné, ha a részletekről idén megállapodnának, így a 2024-es minimálbér összege már az EU kritériumai szerint lenne meghatározva – tudta meg a Napi.hu. Sokan várhatóan csalódnak, mivel az uniós szabály önmagában nem hoz érdemi bérfelzárkózást.


A lap értesülései szerint az uniós minimálbér-irányelv gyakorlati megvalósítása nem könnyű feladat, mivel nemcsak a kötelező legkisebb bér összegét érinti, hanem


a szociális párbeszédet;

a szakszervezetek megerősítését;

az érdekképviseletek bevonását a munkavállalókat érintő döntéshozatalba;

valamint a munkahelyeken kötött kollektív szerződések számának jelentős növelését.

A teljes hazai minimálbérrendszert felülvizsgálják a szociális partnerek, több elképzelést is megvizsgálva.


Az egyik ilyen lehetőség, hogy az Európai Unióban egyedülálló kettős magyar minimálbérrendszer megszűnne, és a legtöbb nemzeti minimálbérrel rendelkező tagállamhoz hasonlóan egyetlen összeg lenne a kötelező legkisebb bér.Egy ilyen döntés ugyanakkor sok konfliktussal járhat, összességében viszont jelentősen javulna az alacsony jövedelmű háztartások helyzete.


Kétféle módon lehet átalakítani a mostani rendszert:


A garantált bérminimum lesz az új minimálbér. Ebben az esetben az idén 232 ezer forintos minimálbér megszűnne, és a középfokú végzettséghez kötött bérminimum lenne az új kötelező legkisebb bér, vagyis az idei összeggel számolva 296 400 forintnál kevesebbet nem kereshetne egyetlen munkavállaló sem. Ez önmagában 27,7 százalékos béremelést jelentene a most minimálbért keresőknek, ehhez adódna hozzá a januári emelés mértéke.


Új minimálbér a korábbi két összeg súlyozott átlaga alapján. A hivatalosan minimálbért kereső munkavállalók száma nagyjából 250 ezer fő, míg a garantált bérminimum közvetlenül 830 ezer főt érint. Ezek figyelembevételével az új minimálbér – az idei összegek szerint – 281 ezer forint lenne. A gyakorlatban így a minimálbéresek fizetése 21 százalékkal nőne. A bérminimumosok sem járnának rosszabbul, mivel feltételezhető, hogy a szokásos év eleji emeléssel már az ő fizetésük is nőne.


Ugyanakkor az egységesítés módja kevésbé lényeges, mivel jövő januártól egyébként is emelkedik a minimálbér összege.


A minimálbér-rendszer átalakítása komoly konfliktussal járhat, ám összességében jó hatással lehetne a magasabb keresetekre is, és érdemben nőne a szociális juttatások összege.


Ha a garantált bérminimum lenne az új minimálbér, akkor – az év eleji, inflációkövető emelést is figyelembe véve – jövőre egy munkavállaló sem kaphatna legalább bruttó 310 ezer forintnál kevesebbet. A lépés eredményeként a minimálbér januártól 33,5 százalékkal nőne.


A garantált bérminimum összegéhez viszonyítva a bérnövekedés 4,6 százalék lenne. Ennél kisebb korrekcióval nem érdemes számolni, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb előrejelzésében 3,5-5,5 százalék közötti inflációval számol.