Ilyen volt az 1986-os forró nyár a Balatonon. (Fonyód)


Ilyen volt az 1986-os forró nyár a Balatonon. (Fonyód)

1986. De régen is volt már.
Magyarországra nyugodtan lehet azt mondani, hogy akkor még minden más volt. Ne feledjük: bár hanyatlóban volt már ekkor az elmúlt rendszer, de a szocializmos volt az irányító eszme az országban.




Ebben az évben történt a csernobili atomkatasztrófa, aminek a jelentőségével akkoriban kevesen voltak tisztában itthon. Mondjuk a világon úgy általánosságban is kevesen tudtak erről kézzelfogható dolgot.

Ebben az évben kezdte el sugárzását az első kereskedelmi rádió, a Danubius, mely előbb óriási népszerűségnek örvendett, hogy aztán később kilehelje a lelkét.




Ebben az évben jelent meg Tom Crusie Magyarországon is nagysikerű filmje, a Top Gun, melynek pont 2020-ra ígérik a folytatását. Hihetetlen, de ez is igaz: az USA-ban ekkor ért véget a Knight Rider sorozat, mely akkor még szóba sem került, hogy Nálunk egyáltalán elkezdjék vetíteni. 1986-ban rendezték az első Forma-1 Magyar Nagydíjat, melyet a kor egyiksztárja, Nelson Piquet nyert meg.



Szóval igen, mozgalmas év volt. És mozgalmas nyár is volt, hiszen a balatoni nyarak már akkor is forróak voltak, tömegek töltötték ott, az akkor még divatos két hetes szabadságukat. Nemrégiben rábukkantunk egy felvételre, mely pont ezzel az évvel és pontosan a Balatonnal, egész pontosan Fonyóddal foglalkozik. Nem akármilyen élmény látni az akkori viszonyokat, hogy milyen ruhákban, miket csináltak, csinálhattak az emberek.
Akkoriban senki nem a telefonjának nyomogatásával volt elfoglalva. 
Szinte érezzük az olajban tocsogó hekk illatát... Micsoda emlékek!
Néha az az ember érzése, hogy szívesen visszamenne a múltba, hogy körülnézzen. Ezen felvételt látva most is elfog mindenkit ez az érzés. Időutazásra ugyan nincs lehetőség, de virtuálisan, ezen videó segítségével ez is megtörténhet.

Íme egy nosztalgikus videó, az 1986-os nyárról, Fonyódon: