A végbélrák hét jele, amiről nem beszélünk, annyira zavarba ejtőek!


A végbélrák hét jele, amiről nem beszélünk, annyira zavarba ejtőek!

 A végbélrák, ha időben felismerik, gyógyítható. Sajnos sok esetben csak olyankor fordul a beteg orvoshoz, amikor már késő, mivel egyes korai tünetek összekeverhetők más betegségek tüneteivel.


Mivel a végbélrák a végbélnyílás környékén alakul ki, sokan nem fordulnak orvoshoz, mert szégyellik magukat az orvosi vizsgálat miatt. Amúgy is nehéz észrevenni ezt a ráktípust, főleg, ha anális bőrrák alakul ki először.


A végbélrák nem azonos a vastagbél rákkal, mert csak ezt a bélszakaszt érinti a végbélnél.


Minden évben több mint 8000 amerikait diagnosztizálnak végbélrákkal.Várhatóan 1000 közülük meghal ebben a betegségben a késői felismerés miatt.
Nem olyan gyakori, mint más rákfajták, de az elmúlt évtizedekben egyre nő a betegség előfordulása.


A tünetek!


végbél táji vérzés

végbélviszketés

Csomó vagy daganat a végbélnyílásnál

Fájdalom vagy feszülés a végbél környékén

Változások a székletürítésben

Kóros folyás a végbélnyílásból

Duzzadt nyirokcsomók a végbél vagy a lágyék területén.

Leggyakrabban ezek a típusú tünetek nagyobb valószínűséggel jóindulatú (nem rákos) betegségek miatt észlelhetők, mint például a aranyér, végbélsebek, vagy anális szemölcsök, polipok. Mégis, ha ezen tünetek bármelyikét tapasztaljuk, akkor fontos orvoshoz fordulni, mert ezeket a betegségeket is kezelni kell, akármilyen kellemetlen területen vannak.


A végbél rák okait még nem ismerik, de egyes tényezők növelik az esélyét: gyakori irritáció a végbélnyílásnál, dohányzás és a legyengült immunrendszer. 80 százaléka az eseteknek 60 év fölött alakul ki.