Már ezer forint a gáz köbméterenkénti ára.. Hol van még a vége?


Már ezer forint a gáz köbméterenkénti ára.. Hol van még a vége?



„Rezsicsökkentett díj nélkül az Ön fizetési kötelezettsége 34 634 forint lett volna, így az elszámolt időszakban az Ön megtakarítása: 30 363 forint” – áll az olvasónk által beküldött friss átalánydíjas gázszámlán. Őt ugyan nem sújtja, de a számlájából kiderül, hogy a rezsicsökkentett gázárhoz képest tízszer több a tényleges piaci ár.


A számlát beküldő olvasónk a fővárosban, a belváros egyik patinás, 200 éves társasházában lakik, 50 négyzetméteres lakásában egyetlen gázkonvektort használ, minden más árammal működik. Havi átalányt fizetett mindig, és mindössze 33 köbméter (1151 MJ) az egy hónapra kiszámlázott fogyasztása. A legutolsó számláján az augusztus 2. és szeptember 1. közötti időszak elszámolása szerepel, amiért a szokásos 4271 forintot számlázta le az MVM Next Zrt. Ebben nincs semmi meglepő, hiszen az átlagfogyasztás és ezzel a rezsicsökkentett ár évi 1729 köbméterre, azaz havi 144 köbméterre van belőve, és ebbe olvasónk bőven belefér. Ezért neki piaci áron nem is számláztak.


Tüzetesebben megvizsgálva a számlát, a fogyasztástól függetlenül fizetendő alapdíj bruttó 973 forint, az energiadíj bruttó 3298 forint. Vagyis olvasónk továbbra is annyiért kapja a gázt, mint az energiavészhelyzet előtt: köbméterenként körülbelül 100 forintért. A számlán kötelezően feltüntetett narancssárga rezsiboxban pedig az szerepelt, hogy rezsicsökkentés nélkül 34 634 forintos lett volna a számlája, ebből levonva a 973 forintos alapdíjat tehát 33 661 forint lett volna az energiadíj. Ez alapján (visszaosztva a 33 köbméterrel) bruttó 1020 forint (áfa nélkül 805 forint) a jelenlegi tényleges piaci ár, amihez újabban (augusztustól) fel kell tüntetni a számlákon, hogy a rezsicsökkentés révén mennyi volt a fogyasztó megtakarítása.