Rusvai: reális lehet a negyedik oltás

 


A virológus szerint idővel mindenképpen reális lehet a negyedik oltás.


A Covid elleni második oltást 5,7 millió magyar kapta meg, a harmadikat pedig még mindig csak 1,2 millió. Amerikában már a negyedik oltást is engedélyezték. Itthon reális negyedik oltásról beszélni?


Előbb-utóbb mindenképpen reális lehet a negyedik oltás. Én csak akkor fogok felvenni egy esetleges negyediket, addig oltatom be magam fél évente, míg egyszer meg nem fertőződöm.


Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is három oltás után lett beteg. Ez hogyan történhet?


Akármelyik vakcinát is kapja bárki, három oltás után is meg lehet fertőződni. Csak a tünetek mások, enyhébbek, mint annál, akit egyáltalán nem oltottak be. Mert a fertőzéstől nem véd meg.


Ön már felvette a harmadikat?


Igen, és nagyon remélem, hogy meg is fogok fertőződni én is, amíg magas a szervezetem immunitása.


Technikailag hogy lehet felvenni egy negyedik oltást fél év szünet után?


Elvileg annyi az akadálya, hogy ha jól tudom, egyedül a Pfizer és a Moderna engedélyezett csak harmadik oltásként, a többi vakcina kapcsán nincs ilyen ajánlás. Más kérdés, hogy Magyarországon adható harmadikként ezektől eltérő vakcina, tehát például Janssen is. Országonként eseti döntések vannak erről.


A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg a kormány szerint: ez az adat mennyire helytálló?


Ezt nem lehet ellenőrizni. Hivatalos statisztika ugyanis erről nincs, informális nyilatkozatok vannak csak, de sem a megbetegedettek, sem a lélegeztetettek, sem a halottak oltottsági státuszáról nincsen hozzáférhető adat.